En digestivo för matsmältningen! När man talar om starkare drycker så förknippar man ofta Italien med dess “digestivo”, grappa. Man avslutar ofta måltiden med en grappa för att må bra och få fart på matsmältningen. Grappa är gjord av skalen från vindruvorna efter det att att dessa pressats för vinproduktion. Grappans kvalitet beror på vindruvorna och på årgång, precis som för vinet. Grappa tillverkas naturligtvis också i Basilicata. Men det som Basilicata är mest känt för är dess Amaro Lucano.
Amaro Lucano kommer från staden Pisticci, i regionen Basilicata i södra Italien. Dess popularitet är tack vare hårt arbete av Mr Pasquale Vena. Mr Vena började sin karriär med ett familjeägt café på torget. År 1894 fulländandade Pasquale sitt hemliga recept på en likör och resten är historia. Den Amaro Lucano etikett han valde är kanske den mest ursprungliga av alla amaros och har inte förändrats på 100 år. Det är en hyllning till regionen. Färgen på likören är mörkbrun med en nyans av koppar. Medelfylligt med en touch läkemedel, pepparmynta, kola och nötig smak.
Förgrunden på etiketten skildrar en kvinna som bär traditionell Lucania klädsel. Hon har en korg av torkade örter som används för att skapa likören. Bakgrunden föreställer en örn med orden arbete och ärlighet, två av företagets ledord. Nedanför örnen är sköldar från hertigarna av Savojen och Aosta, två av företagets största och ädlaste kunder. Förutom sin kända Amaro Lucano så producerar man många andra typiska produkter som: Amaro, Limoncello, Sambuca, Liquor Caffe, Brandy och Grappa i olika smaker.
Amaro Lucano är det traditionella sättet att avsluta en måltid. De 37 utvalda örterna i receptet ger sin distinkta smak och arom, utsökt bittersöt smak.
För dem av er som har en förkärlek för italienskt kaffe, kommer också att uppskatta Liquore al Caffé, en himmelskt god kaffe-likör. Denna digestivo är en, efter middagen dryck och liksom limoncello eller grappa, sägs hjälpa magen smälta maten. Lokalbefolkningen i Laurenzana, ett bergsby söder om Potenza, skryter med sitt eget recept och påstår att deras stad har en historia av att göra denna typ av liquore. Varje hemmafru, restaurang och café har sitt eget sätt att göra det och det är ganska typiskt för Basilicata, varje by har sina egna åsikter om hur den rätta smaken skall vara.
För många är en traditionell Amaro en förvärvad smak, men den här går ner speciellt enkelt och är en av de smaker som alltid kommer att påminna dig om Bella Italia. Ett besök på fabriken som tillverkar Amaro Lucano brukar vara ett kärt nöje.