Vad gäller vin, mat och matkultur så kommer du till ett paradis! Det lokala köket baseras på enkelhet, färska råvaror och kvalitet. Här är det mesta ekologiskt. Det är därför som den så kallade “slow food” rörelsen också växer mycket starkt här.
Olivolja används i nästan allt man gör. Man är specialister på ostar, korvar, skinkor och lammkött. Havets frukter som svärdfisk, hummer, bläckfisk, ostron och musslor finns också nästan alltid på menyn. Dessutom kan man njuta av utmärkta viner. Matkulturen skiljer dock en del från region till region.
Om du vill gå ut på restaurang så finns det många, ofta ganska små, restauranger i varje by. Det finns också många s k agriturismo där det serveras mat från den egna bondgården. Och barer där man tar sin cappuccino eller sin espresso kanske tillsammans med en amaro finns i varje hörn.
Du kanske följde den enormt populära serien “Solens Mat” där vi fick lära oss mycket om Italiens olika regioner och dess matkultur. Om du brukar titta på BBC så kanske du såg den populära serien “Two greedy italians” om två italienska herrar som reste runt i Italien för att söka efter Italiens själ och naturligtvis så åt dom sig genom hela landet. Kolla gärna in Youtube klippet nedan från deras eskapader mellan maträtterna!.