Producera din egen olivolja på din egen gård!
Regionen är en av de stora producenterna av olivolja i Italien. Oliverna odlas, skördas och pressas på traditionellt ekologiskt vis. Ofta är olivoljan mycket smakrik men ändå mjuk och med stor doft. Den har ofta en en pepprig eftersmak typisk för denna region. Om man kan kalla någon olivolja för “jungfuelig” så gäller det definitivt för oljan från denna region.
Oliverna skördas en gång om året, i slutet av oktober eller början av november. Det är en meditativ känsla att placera ut näten, plocka oliverna, rensa bort grenar, blad och skräp och fösa ner oliverna i säckar eller korgar. Oliverna transporteras sedan genast till den lokala olivpressen, il frantoio, där de vägs i antalet quintale (100 kg) för att sedan kallpressas.
Det är bara en olivodlares skörd i taget som tas om hand. En handskriven lapp med namn och antal kilo följer med oliverna under varje moment tills den rena oljan rinner ur pipen. Det är väldigt viktigt att “min” olja inte sammanblandas med grannens olja. Det är en lokal stolthet att producera sin egen olivolja. Oliverna behandlas med samma respekt som vindruvor. Oliverna rensas och sköljs innan de krossas mot de roterande kvarnstenarna. Slutligen centrifugeras olivmassan. Processen är helt mekanisk och ger en kallpressad olivolja av den högsta kvaliteten. Resultatet är 100 procent extra jungfruolivolja, det vill säga från den första pressningen. Resultatet blir en olivolja med smak av den specifika platsen, klimatet och den röda jorden. Olivolja från regionen är en ren naturprodukt utan tillsatser, rik på hälsosamma ämnen och antioxidanter.
Det är ett sant nöje att skörda sina egna oliver men har du inte tid så finns det många som vill hjälpa dig. En vanlig deal är att du låter någon plocka och pressa oliverna och sedan så delar ni på olivoljan.
Om du är intresserad av att producera din egen olivolja så har du kommit till rätt plats. Vi kan erbjuda ett flertal spännande objekt. De flesta husen på landsbygden har sina egna olivträd och många av dessa har stora landområden med massor av olivträd. Oavsett om du är intresserad av ett eget hus med en litet landområde eller ett större hus med stora landområden så har vi alternativen.
Vi kan också erbjuda “frantoio” till försäljning ifall du mer professionellt också vill producera olivolja.